KiNG osaleb projektikonkursil „Muna õpetab kana“, mille eesmärk on perede tervisekäitumise parandamine läbi lastelt omandatud teadmiste.
Projekti sihtrühm on 1.-9. klass, kestus oktoober 2021 kuni jaanuar 2022. Meie kooli projekti „Tervislikud näksid“ eesmärk on mõjutada õpilaste ja läbi laste lapsevanemate toitumisharjumusi, suurendada juur- ja puuvilja osakaalu toidus. Näidata, et juur- ja puuviljad saab muuta mõnusateks ja tervislikeks näksideks. Projekti toel osteti koolile toidukuivati, mis asub praegu sööklas.
Otsustasime koolilehega ka selles projektis osaleda. Raamatu järgi valisime välja retseptid. Kogunesime õppekööki ja jagasime toimetuse liikmed gruppidesse. Üks grupp hakkas valmistama soolast snäkki, teine magusat snäkki ja kolmas tegi valmis taigna kohupiimakoogi jaoks, sest toidu tegemine teeb kõhu tühjaks ja meil oli vaja turgutust.
Soolase snäki retsept – 3 liitrit
- 10 bataati
- 0,5 kg porgandeid
- 10 väiksemat tomatit
- 2 pakki seemnesegu
Koori bataadid, porgandid. Tükelda kõik köögiviljad. Keeda vähese veega kuni 10 minutit. Lisa pisut pipart ja soola. Kurna vesi ning püreesta segu saumikseriga. Rösti seemned vähese võiga pannil. Sega seemned püreesse.
Magusa snäki retsept – 3 liitrit
- 11 banaani
- 1 kg kiivisid
- sügavkülmutatud maasikaid
Koori puuviljad, tükelda ja purusta saumikseriga. Lisa 1 spl suhkrut.
Kohupiimakook
1 pakk Juubeli tordipulber
4 tk muna
400 g kohupiimapasta
4 sl suhkur
200 g hapukoor
100 g või
Vahusta munad ja suhkur. Sega juurde kohupiim ja hapukoor. Vormi panni põhja küpsetuspaber ja määri see võiga kokku. Jaota panni põhjale pool tordipulbrist ja lisa põhjale poole koguse jagu võitükikesi. Vala kohupiimasegu pannile. Raputa kõige peale ülejäänud tordipulber ja võitükid. Küpseta ahjus 200°C juures pool tundi. Serveeri jäätise ja marjadega.
Kuivatamine
Jaotasime mõlemad segud küpsetuspaberiga kaetud plaatidele. Saime kokku 10 plaati. Kuivatusahju režiimi sättisime 70°C ja 10 tunnise kuivatustsükli peale. Magus snäkk kuivas ära rutem ja võtsime välja 8 tunni pärast. Soolane snäkk kuivas 10 tundi.
Saime kuivatatud tervislikud snäkid,mis retseptiraamatus olid nahkade nimetuse all.
Fotod: Kätlin Laur ja Anne Àasamets